CAUSA SOLIDÀRIA

No et confonguis, informa’t per la prevenció dels infarts en les dones

Els homes pateixen més infarts però les dones se’n moren més, a Europa la mortalitat per causes cardiovasculars és de 49% per a les dones i d’un 40% pels homes, i una dona víctima d’una aturada cardíaca té menys possibilitats de salvació que un home. Perquè?
A banda dels factors de risc específics, uns símptomes diferents als dels homes fan que les dones estiguin infradiagnosticades.

La prevalença de l’infart de miocardi en menors de 60 anys es produeix més en homes que en dones, a partir d’aquesta edat augmenta per a les dones la probabilitat de sofrir un infart. Cal recordar que en el món occidental les patologies del sistema circulatori són la causa de mort més freqüent de les dones, l’infart de miocardi n’és la segona causa després de l’ictus. A Andorra les malalties del sistema circulatori són la primera causa de mortalitat per 26,3% de les dones i la segona causa per 23% dels homes.

La teoria diu que l’infart de miocardi es presenta com a dolor toràcic, irradiat a braç esquerre. Però a la pràctica ens demostra que per a les dones sovint es presenta diferentment, amb malestar general o símptomes que sovint es confonen amb problemes digestius, respiratoris o trastorns ansiosos. És per això, que poden trigar més temps que els homes a acudir a urgències, fent que augmenti la taxa de mortalitat o el risc de patir seqüeles.

Aquest problema es deu al fet que tant la recerca com la difusió dels símptomes de l’infart se centren en el gènere masculí. La major part de la informació que es troba sobre malalties cardiovasculars en la dona prové de registres i estudis on les dones suposen menys del 30% de la població analitzada. Per aquest motiu, és de vital importància donar a conèixer els símptomes que pateixen les dones i que no es confonguin.

Tenint en compte aquesta realitat, des de l’Institut Andorrà de les Dones dedicarem la recaptació de la Marxa Popular “Mou-te per la teva salut” a iniciativa del Ministeri d’Esports i dels Comuns, a donar difusió juntament amb el SAAS a la campanya.

Escolta el teu cor: no et confonguis, informa’t per la prevenció dels infarts en les dones.

Quins són els símptomes d’infart en les dones?

  • Malestar general
  • Dolor a l’esquena, el coll, la mandíbula o l’estómac
  • Falta d’aire
  • Suor freda, nàusees o mareig
  • Vòmits
  • Cansament i feblesa

Per més informació : https://www.iad.ad/